Saturday, 31 March 2012

PERTUKARAN MALAIKAT



"Pertukaran Malaikat berlaku pada waktu Subuh dan Asar, kerana itulah digalakkan supaya menjaga waktu ini . Ia permulaan waktu Malaikat bertugas." :)

#info pagi , 
sekadar perkongsian .
yang baik itu datang dari ALLAH , 
yang buruk itu dari diri saya sendiri . 

selamat beramal :) 
mulakan pagi anda dengan senyuman . 


Friday, 30 March 2012

Farah Alias Nak Review Belog Saya


hehe . kenapa aku gelak . sebab aku asek join segmen je . kahkah . okay . before aku off . for study , esok last paper . yeyy ! aku nak join segmen ni dulu . 

click banner untuk join ye kawan kawan . 

segmen kali ni by farah alias
and , die punye syarat memang simple habes . 
kalau tak caye g tgok sendiri :P 

nak tag ; 
semua blogger yang belum join . 
**cepat ! click banner tu . join semen ni :P 
ssape yang taknak blog die kene review kan . jom jom . :)

DONE :) 

cik farah , macam sedap je epal tu . nak sikit bole :P 

rindu gemok n adik adik


hai . pagi ni . bangun bangun dari tidur terus rasa rindu kat someone . rindu nye kat gemok . n adik adik . belum smpai seminggu pun aku kat kolej nieh . rindu yang menggunung . smpaikan everyday tengok gambar diorang . nasib baik lah ade gambar . kalau tade , tatao lah acane kan . mesti lagi lalok :( 

gemok ni , dari kecik aku belai die .same la jugak nan adik die tu . tengok tengok . dah besar dah dia sekrang . cpat betul masa berlalu . ekceli , nama dia laen . tapi , aku dah tukaq nama die jadi gemok . sebab die kuat makan n memang gemok . perut die buncit gila . kalau jalan , perut die kekiri kekanan . hakhak . lawakk . tapi comel . macam aku nie ha . comel kan :) 

ni la gemok . okfine . tyme ni die da seminggu tak mandi . huahua . 

die nye bulu putih , so , senang kotor . aku mandikan seminggu sekali je . kalau aku tade . mak la yang mandikan . hehe . tapi mak kaww , susah gila kot . tak duk diam . takut air la katekan . 

yg ni lak adik gemok . pgel die kelabu je . haha . name kampung maa . sebab aku letak nama best best mak aku taknak . tsktsk T.T 

takpe . esok , habes paper je . aku terus balik umah . yeyy . dapat main keja keja ngn gemok . sebab gemok susah lari . wakakak . 

ekceli . ade lagi kucing . 2 eko . tapi tade gamba :P HAHAHA .

Thursday, 29 March 2012

2nd Giveaway by Yana Saniey


jalan jalan after maghrib , then jumpe nieh ;


segmen lagik ! oke . fine . dah hobi . nak wat acane kan ? =.='
kali ni join GA by yana pulokk . 
die ta ade suruh tu suruh ni pun .
JUST follow her blog and tag members je okay :) 
as simple as that ryte dear ? 

so , nak tag ;
beauty lover 
ct
and you ! yeah . you yang tengah baca entri ni :P 

DONE :) 

Contest: Blog Yang Simple


hai . selamat petang . tade idea nak wat entry . join contest je yang mampu . 

sila click banner untuk menjoinkan diri anda ye :) 

segmen ni dari fatisya pinky
dateline die 1 APRIL 2011 . haa .
ade lagi berapa hari . jom join . :) 

nak tag ;
ana shuwaa 
erna
fareeda 

DONE :)

SEGMEN NASZ : JOM KENAL BLOGGER


hai n selamat pagi ! pagi pagi dah join segmen ! HAHA ^^ *hobby lha . korang ape taw :P
segmen kali ni dari abg naser


MOHD NASER.com
just click je banner tu if nak join :)

syarat dia tak susah . senang je . tak caye cer cube try test tgok . 
susah ke tak . hihi . 
okeyh . tutup segmen malam ni jugak . 
11.00 malam . 
alahhh . ade lagi sehari kalau nak join . jom jom :)

nama penuh saya ?
> nur farhana masdo <

nama paggilan saya ?
>banyak , but untuk blogging , just call me farhana . ececeh . <

sejak bila saya berblogging ?
> dah lama . but then blog hilang 2 kali .
 for diz blog , mula mula private . then start public kan blog nieh , 
FEBRUARI 2012  . <

url blog saya ?
http://bungajauh.blogspot.com/ <

DONE ;)

‎15 AZAB ALLAH YANG MENUNGGU BAGI ORANG-ORANG YANG MENINGGALKAN SEMBAHYANG FARDHU


malam ni , before tido , aku nak share something dengan korang . ramai sekarang yang tak menunaikan kewajian sebagai orang muslim . ingt - ingtlah kita akan pencipta kita . 


6 AZAB DI DUNIA (KETIKA HIDUP)
1. Allah menghapuskan tanda-tanda orang yang soleh dari wajahnya
2. Allah akan menyempitkan rezekinya
3. Allah akan mengurangkan keberkatan atas umurnya
4. Segala amal kebajikan yang dilakukannya tidak akan dikurniakan pahala
5. Doanya tidak akan dimakbulkan
6. Tiada doa dari para solehin untuknya

3 AZAB KETIKA HAMPIR MATI
1. Kematiannya penuh dengan kehinaan
2. Kematiannya dalam keadaan sangat lapar dan dahaga
3. Keluar rohnya dari jasad tanpa iman

3 AZAB KETIKA DI DALAM KUBUR
1. Allah akan menyiksanya berterusan sehingga ke hari kiamat
2. Akan dihimpitkan serapat-rapatnya liang kubur sehingga bertemu rusuk kiri    dan kanannya
3. Dinyalakan api di dalam kuburnya khas untuk membakarnya

3 AZAB BERTEMU ALLAH
1. Allah tidak memandangnya dengan pandangan belas kasihan
2. Tiada rahmat serta keampunan daripada Allah untuknya
3. Malaikat akan menyeretkannya ke neraka dengan penuh kekasaran

::peringatan untuk diri sendiri dan rakan-rakan. . selamat beribadah. . . ♥

Wednesday, 28 March 2012

Segmen: Bloglist April-Mei Bersama Jebat


aku si JEBAT

hai . segmen kedua untuk malam ni . ekceli , dah lama nak join segmen si JEBAT DERHAKA ni . tapi tak berapa nak berkesempatan sebab busyy final exam . tadi dah lepas satu paper . ade lagi satu paper this saturday . so , nak merajinkan la diri ni . join segmen smpai lebam . yahoooo ! opss . telebih suda ~

jom la join . syarat dia mudah je . tak payah nak follow follow blog o like like page . 
tak payah jugak susah susah dok pikiaq nak tag sapa . 
*tu yang aku suka tu . 
apa lagi . moh le join . ade lagi dua hari . 
dateline dia 31 MAC 2012 . 

DONE :) 

hai abang jebat ! pinjam keris boleh ? heee :P


BEN ASHAARI DAN RAKAN BOGGER


BEN ASHAARI
klik SINI kalau nak join . 

hai . baru lepas makan . blurp . alhamdulillah . hihi . korang semua dah makan ke ? aku sehari tak makan . baru makan malam ni ha :P *makan malam . mang a gemok 

okay . gendang gendut tali kecapi . kenyang perut sukalah hati . disebabkan hati pun senang , aku nak join le segmen bro ben kite nieh . yang badan hat gagah tuu . *awww . mampuih kalau wife di nampak entri aku nieh . 

dalam segmen ni , kene jawab soalan bro ben ;

Anda ternampak seorang rakan anda sedang makan di sebuah gerai , kemudian anda menyapanya. Soalannya , apakah ayat pertama sekali yang akan anda lafazkan ?

< assalamualaikum , hai riana . sorang jeke ? mane boypren kw ? >

DONE , simple kan ? weeheeee . jom join ! 

Tuesday, 27 March 2012

Segmen : Jom Skodeng Bersama Ikaa and Farah




hai n selamat malam . haaaaa . korang nampak tak banner kat atas tu ? tu maknenye . aku join segmen lagik ! yayy ! segmen . :) 
segmen kali ni , dari IKAA and FARAH .
korang , jom le join . syarat syarat die pun tak susah okeyh . semudah ABC , 123 . haa . senang sangat :) 

kenapa aku suka blogwalking :

SEBAB
first , dapat usha pakwe pakwe hensem and awek awek cun . sebab , aku ni bukan suka cuci mata kat laki . aku suka jugak tengok awek awek yang cute cute ni . haipp ! aku bukan LESBO okey . just sometimes , amek berkat . tgok how diorang drees up . yang baik . boleh jadi ikutan :) 

second, dapat ramai kawan , kadang kadang . orang tu dekat sangat ngan kite . tapi kite tak kenal . tup tup . jumpe kat blog pulak . 'ehh . kw la yang dok kat ujung umah sane tu . yang ade moto 5 bijik tu umah kw ke ?' takpun , 'ouh . kw nih yang dok koleh sebelah cafe tu ke ? tak penah nampak pun . aku selalu lepak cafe tu tw' . haa . memang ade berlaku kan situasi sebegini :) and , mana mana yang bru jumpe , kite boleh buad gath kat mana mana kan :) 

last but not least , kite dapat cari idea , camane nak buad blog kite nampak nice (padahal blog aku tak , sebab aku lagi suka simple) . and , dapat tambah pengetahuan secara tak langsung . dapat jugak belajar benda baru . dapat berkongsi cerita and pengalaman . boleh jugak tanya pendapat kawan kawan kat blog nih . kekadang , kawan kawan kat blog lagi banyak membantu daripada kawan yang realiti . betul tak ? (terjadi kepada diri sendiri ) . sebab kalau aku , aku segan nak face to face . sebab org tu dah kenal kita kan . hihihi ^^

banyak lagi sebenanye , tapi masa sungguh mencemburui aku . aku nak kene stdy . esok paper . ade lagi dua paper menunggu before habis sem nih . yeahh ! chaiyokk chaiyook ! . sorry kalau panjang sikit . lol . *terajin pulak *

so , aku nak tag : 

zam sawan lagi 
izz senget 
pheonix 

and , tak lupa juga kepada SEMUA BLOGGER ! lai lai lai . bagi hangat . 

DONE :) 

tidur dengan rambut basah penyebab kelemumur

ASSALAMUALIKUM , 



keadaan yang memudahkan kelemumur tumbuh tu sebab lembab , berminyak and panas . aku tahu , ramai yang selame ni pikiaq (termasuk aku) , tido dengan rambut baru disyampoo and still lembab akan jadi sebab utama munculnye kelemumur . ekceli , masalah pape rambut ni disebabkan diri kite sendiri yang tak pentingkan kesihatan and penjagaan rambut iaitu tak membersihkan rambut selama berhari hari . *eewwwww . haa , sebab tu laa keadaan kulit kepale akan jadi berminyak akibat timbunan minyak yang tak dibersihkan selama berhari hari smpai satu tahap , timbul lah masalah kelemumur and sebagainya . so , korang . rajin rajin la jaga kebersihan diri . bukan untuk orang laen . untuk korang juak . kenn ?? diri kita bersih . orang pun sukaa :)

Monday, 26 March 2012

Segmen 3 : Menambah Followers Di Blog Anda

ASSALAMUALAIKUM , 


just click je banner tu untuk join segmen ini tw . :)

kay . segmen kali ni , anjuran cik un
jom join ramai ramai . boleh kenal kenal :) 
syarat die pun simple . 
memang sesimple habiss . 

DONE :) 

ayat kursi

ASSALAMUALAIKUM . 



entry kali ni . sekadar mahu berkongsi apa yang sepatutnya dikongsikan sesama kita :) aku tw , ramai yang still tak hafal ayat ni . TAPI , belajar la anda . kalau tak hafal . bacelah sambil tgok . tak salah . kalau anda semua amalkan selalu , INSYAALLAH , anda anda semua akan hafal . jangan malu , kalau ada diantara korang yang masih tak hafal . kite boleh belajar :) jom kite tgok fadhilat ayat kursi ni . 


Ayat Kursi:
1) Baca pada saat keluar rumah, 70000 malaikat akan menjagamu dari semua sisi
2) Baca saat masuk rumah, kemiskinan tdk akan memasuki rumahmu 
3) Baca setelah berwudhu, Darjatmu akan dinaikkan 70 tingkat 
4) Baca pada saat tidur, malaikat akan menjagamu sepanjang malam
5) Baca setelah solat, maka jarak antara kamu dan surga hanyalah kematian.

Sampaikan kepada orang lain, maka ini adalah sedekah jariah. Dan pada setiap orang yg mengamalkan, kamu akan ikut mendapat pahalanya sampai hari kiamat . SELAMAT BERAMAL ^^

Friday, 23 March 2012

Lovestory313 1st Giveaway


assalamualaikum and selamat malam ! malam malam gini rasa macam nak join segmen la pulak . Lovestory313 1st Giveaway by SYIEDA

syarat syarat die tak susah pun . and ada hadiah yang menarik tw :) 
jom join . dateline dia 1 APRIL 2012 . lama lagi . 

so , nak tag , 

DONE :) 

Wednesday, 21 March 2012

terharu

ASSALAMUALAIKUM , 

last nite . sampai rumah . masuk bilik . tengok kat kepala katil . *katil ade pale =.=' . nampak frame . gambar mak n abah . sebelahnye ade notes , 

"Selamat Hari Lahir yang ke 19 tahun . Semoga mendapat kejayaan didunia dan diakhirat dan dimurahi rezeki. Hanya gambar ini lambang kasih sayang emak dan abah . Tak dapat nak bagi barang yang berharga . Maaf "

bace jeee . sebakk nye rase . tak tertahan . walaupun tade hadiah , tapi , kasih sayang mak n abah dah cukup wat o'o gembira . terima kasih untuk gambar ini . o'o akan simpan :) sayang mak n abahh :) muah muah . o'o tak kesah pun kalau tade hadiah . mak n abah dah banyak berkorban untuk o'o kan . ape yang o'o nak , insyaAllah mak n abah akan tunaikan  walaupun lambat . sebab mak n abah tahu kan pangai o'o . kuat tachink . n kuat majuk kalau tak dapat something tu . even o'o tak tunjuk pun . ma n abah tawu kan . *anak manja 

okee . then ade lagi satu kotak hadiah . pos lajuu . ouhh . from my uncle ekceli . die tak sempat nak datang . aku ade cerita dekat sini . 

tapi . hadiah tu aku baru bukak pagi tadi . dengan makk n abah :) hihi . *mengada . kat kotak tu . uncle tulis ;

"khas untuk Nur Farhana Masdo . Selamat Hari Lahir yang ke 19 . Terimalah hadiah dari uncle khas dari Bangkok . Terangilah dirimu seperti Lilin wangi ini dan hiasilah tengan mu dengan gelang batu permata tulen ini - Salam Sayang dari Uncle - "

terima kasih uncle . uncle yang paling rapat . kadang kadang lebih dari seorang abah . tapi . abah is the best . uncle ku abang kepada abah . sape nak kat diaa . diaa single . tapi dah nak 50 la age die . hihi .

*bersyukur sebab masih dipinjamkan nyawa :)  

MELAKA TO KLUANG

ASSALAMUALAIKUM , 


okayy . hari ni nak share pasal semalam . hari yang penuh dengan dugaan dan cabaran yang tak berapa nak hebat sangat . hihi . tapi kan kan . terima jela segala rintangan yang mendatang dengan kaki yang terbuka . *kaki ke tangan ekceli ? hihi . takpe takpe . tak penting . sume ni sebab nak balik umah le . balik umah punye pasal . ape pun saggup ! *_*


babak pertama :
paper semalam habes pukul 415 . tapi semalam punye paper macam hampeh . tak sempat pun buat 7 perenggan . kenapa dia bg masa dua jamm ja . kenapa tak tiga jam . aku tulis laju laju pun masa tak cukup lagi . habes je tulis terus hang tangan aku T.T oke haabis . habis je paper ingt nak terus balik . tapi membe lapar . so, singgah pasar kejap . kalau kitrang yang pegi pasar . memang 4 5 kali la pusing kat situ . tapi belinye satu je . adesss . so , plan sume kena tukar . amek kete sewe kol 6 . suh member anta g MC . last last . smpai MC je bas dah nak gerak . sebab tiket kol 7 T.T nasib bek sempat tahan . 


*terima kasih kat pakcik google . 

babak kedua :
naik naik je .. phewww . penuh sey . ramai nye orang luar negara *endon . terpakse separate seat dengan bestfriend tak ever . aku ni cam peramah sikit . tnye tanye lah ngan budak yang duk sebelah aku tu . mak aihk . sombong siakkk ! *takpe takpe . bengang la jugak . aku tanye die ta jawab satu pe pun . rase cm cakap ngan kerusi depan je . lepas tu kerusi depan ni dak kecik cine yang duduk . die nak tekencing tw . lepas tu nenek die tadah plastic jea . pastu die sengih sengih je kat aku . dah la botak . *COMEL . suka suka :) untunglah lelaki kan . boleh pancut jeee . hihi *opss . kalau budak pmpuan . tade nye bole macam tu . 

babak ketiga : 
STOP ! eh . kenapa bas tetibe berhenti ? oke . fine . bas rosak . driver turun cek sume . lama tw kat tepi jalan tu . aircon rosak . tyme tu dah half way nak smpai muar dah . tapi dapat arahan dari pihak atasan . suruh u-turn melaka balik . so , terpaksa lah kan . haa . kat situ dah bazir masa banyak gila . tapi tyme bas berenti tu . whahhh . jejaka jejaka ramai yang turun . kononne nak betulkan bas tuu . hihihi . yelahh . lelaki kan . mestila . hero lahh . so , dah smpai MC tukar bas len . jalan kol 830 pulak . 1 jam setengah tu gap die T.T dah la tade sape pun nak tolong bukak kan tempat yang letak beg kat bawah tu . sume tgok je . tolong taknak . tekial kial aku n membe aku nak bukak . nasib bek pakcik tu turun tolong bukak kan . kikiki :) 

babak empat :
korang nak tawu ? kat setiap perhentian (muar n batu pahat) akan ade sorang mamat ni turun hisap okok sebatang . dah kire baik tw drive tu tunggu die hisap rokok . kalau aku tinggal je . banyak kerenah . mule mule aku tengok . whahh . baiknye mamat ni . hari selase pun pakai baju melayu (kaler merah) . malam pulak tu . mesti baik . tapi . meleset sama sekali apa yang aku sangka . die cakap kat pakcik tu nak turun ayer itam . tapi tak smpai pun lagi die dah suruh pakcik berhenti . before tu die marah marah pakcik tu . cakap yang bukan bukan . tapi pakcik tu saba je . tak layan pungg . terbaeekkk !! die kate lambat sangat bawak bas . die kate die dah panas gyle . tak tahan . nak hisap okok . *dalam hati aku . mamat ni biol ke hape ? asal doe pangai macam nieh ? . die hempas hempas barang sebab tak tahan sangat nak sap okok . apakah ? gian ke . dah la dari batu pahat nak ke kluang tu aku sorang je pompuan -.-' yang len sume laki laki . huwaaaaagghh !! 

*macam mamat tu . hihi . 

okayy . sepanjang pejalanan tu tak boleh tido sebab pakcik borak kuat sangat dalam bas . tv pun kuat . *sebab duk depan sekali . memang tak boleh tido langsung habakkk hangg ! penat plus ngntok tapi takleh tido . pergghh . sakit jiwa dan raga . smpai kluang kol 12 mlm T.T mak pun dah banyak kali call . tak saba saba pulak nak jumpe anak kesayangan die ni . ekeke :) sorry le kalau termerepek sikit . wassalam :)

Tuesday, 20 March 2012

JIKA AKU PELAKON POPULAR




ASSALAMUALAIKUM , 


selamat pagi sume ! pagi ni ingt nak buad entry pasal something . tapi tapi TAPI !! penat perah otak . perah perah perah . tade idea yang datang sebab santannye dah habes . adess ! so , ternampak pulak segmen MAK DARA nieh . ape lagi . join lerr . hihihi . 


Bicara Mak Dara
*click jer kt header tu kalau nak join 

so , kene jawab soalan mak dara

Nama glamour anda di dalam dunia perfileman :
mestilah farhana masdo :)

Genre filem yang anda mahu lakonkan.. seram,aksi, cinta dll?
mestilah yang lasak . nak tahu sebab pe ? baru la boleh jadi hero dalam cite tu . taknak la jadi heroin . tak hebatt la . *terbayang 

Watak yang diidamkan? 
mestilah hero yang macam aku cakap kat soalan atas tu . hero ni kononnye banyak selamatkan orang . alaaa . macam . ala ala superwoman gitu . baru lah gempakk . mesti sume orang tegile gilekan akuuu . ececeehhh *terbayang lagi

Siapakah yang anda mahu menjadi Hero atau Heroin untuk berlakon di samping anda dalam filem itu?
kalau dah aku yang jadi heronye . mestilah aku nak ade heroin . aku nak heroin aku tu . hmmm . AARON AZIZ . asek die je jadi hero . tak aci lah . kali ni , aku nak die jadi heroin aku pulak . amacam ? okey takk ? HAHAHA . bestnyaa rasaaa . *terbang terbang 

so , senang kan ? korang yang dah ade cite cite nak berlakon tapi tak kesampaian . bolehlee cerita cite cote korang tu kat sini . sharing is caring kan kan kann . ;) petang nanti mak dara tutup segmen dah . jom lee . 

Monday, 19 March 2012

nak buat jawapan ape kalo gini . .


ASSALAMUALAIKUM , 

weeeeeeeee ! menaip entry dengan mata separa terbuka . pelizz laaaa . tahu tak sekarang tengah final ? tapi tidak pernah ade perasaan . takot ? gementar ? cuak ? fuuhhh ! sume tade . macam tade ape ape yang bakal berlaku . duduk bilik dengan senang lenang . duk lepak BCR je sepanjang masa . susah la nak tinggalkan BCR . sebab nak tinggal jee . ade orang hentak hentak pale macam UNGU && RED . ade jugakk yang gile macam YUU . okeyy . yang len tak berapa nak kenal sangat . diorang je orang first yang aku kenal . mana taknak tinggalnya BCR uh kalau ade diorang .  padahal esok ade paper BBM . lepass lepak kat BCR je terus layan movie japan . memang tak stdy lah kan .  

*camana nak stdy kalau lppy depan mata T.T

lepas tu seharian tak makan dari pagi . lapaaa . kalau lapa satu ape yang dibace pun tak letak dalam pale hotak aku yang gelige nieh . bace yang ni . yang tadi lupa . baca yang tadi , yang ni lupa . asek ingat ingat lupe . lupe lupe ingat . last last . lupe tak ingat ingat . huwaaaa . nak buat jawapan ape kalau gini rupenye cara aku stdy ! 

*bekalan tiap tiap hari . sebagai makanan ruji 

dari pagi smpai ke petang makan benda ni je kot . choki choki ! . sepeket sehinggit . kalau koranng lapa . bole cube try test . bekesan . tapi kene sentiasa makan la T.T kalau nak lagi sedab . letak la kat roti ke . biskut ke . kekadang , letak kat gula gula pun sedap . lagi lagi gula gula dynamyte tuh .  *oke,salah eja . makan choki choki jee . sebab mintak makan kat UNGU , dia tak bagi . RED pulak makan nunjuk nunjuk tapi taknak share . sedih betul . sadis je hidup . *sakit pulak hati kita nieh ! phewwww . terbaik . makan choki choki je . seb bek petang tadi ade pasar kat tepi tasik tu . kalau tak . mati kebulur lepas tu tak sempat nak hbiskan final exam . smpai pasar je . dah tak nampak sume orang . mate dah besinar sinar je nampak makanan . TAPI !!! , ternampak sorang budak tu cuteee sangat . sampai lupa dah list makanan yang aku dah tampal kat dalam pale otak aku ni . ulang alik je kat pasa tu sampai 5 6 kali . last last beli nasi ayam je . APTB la . 

lenkali makan tu share share lah sikit . T.T 


lovers vs bestfriends

ASSALAMUALAIKUM , 


akuu memangg setujuu habess laa pasall ni . sebabb napee . kalauu ginii , akann lebihh memahamii . 
kann kann kann ? apee apee pun SINGLE adalahh yangg terbaikk wokk ! kbaii ,

btw , pee pendapatt korangg sumee ? 

Sunday, 18 March 2012

Bila Ben Ashaari tanya aku

ASSALAMUALAIKUM , 


okeyy . masukk yangg nii , dahh empatt segmenn akuu joinn . haaa . banyakk takk ? banyakk kann kann kann ? heee . kali ni . nak join segmen BROBEN pulee . 


BEN ASHAARI

SOALAN : 
Apakah perkara yang paling membosankan anda bila dengar ESOK SEKOLAH ? Mengapa ?

JAWAPAN AKU :
halaamakkk . bosann gylaa esok dahh sekolahh . moodd cutii takk habiss lagii . kenapaa ehk ? disebabkann akuu dokk ostell . dahlaa jauhh . 5jamm woo nekk buss . kenee bangunn awall , packk barangg . takott tertinggall buss pulakk nantii . lepastuu yangg bosann nyee pulakk sebabb nakk kenee pergii assembly pagii pagii isninn tuu . sebabb kann kann kann harii isninn kann formall . soo , ramaii lahh cikguu cikguu yangg beraturr nak bagii ucapann dann bebelann merekaa . lagii lagii PKHEM . hikhik . apaa nakk buatt ? tidoo jelee tymee tuu . takk punn . copypastee homeworkk fromm budakk budakk pandaii . kuikuikui  *teruk rupenye aku tyme skola dulu . 

okee . thats all . wassalam :) 

ehhh  korangg . sempat lagi kalau nak join . ade lagi 20 minit . hihi . 

BCR Kontest 2# | How I Met BCR

ASSALAMUALAIKUM , 

kontestt lagikk ? darii pagii smpaii ke malamm . asekk dokk  buadd entryy contestt jee kann . halaa . nakk watt camnaa . dahh kenee tagg dengann jejakaa KAISHIN nii . kenalaa joinn . lagipunn , tarikhh tutupp beforee 19 MAC . now dahh 18 MAC . lastt dayy tuu . hihii :) 




sejarah farhana dengan BCR ni ? 

malunyaa nakk ceritaa sebabb takk adaa apee apee punn yangg nakk diceritakann . tskk tskk T.T baruu jee kenall BCR harii nii . tuu punn sebabb KAISHIN tagg forr joinn thiss contestt . kalauu takk , takk kenall . hihi . tengss to himm okayy :) 

pengalamann punn taa ade lagii . tapi insyaAllah . sayee akann menebalkann mukaa dengann memakaii bedakk sejukk banyakk banyakk untukk beramahh mesraa dann berkenall kenalann dengann ahlii ahlii BCCR nieyhh . yeayy ! lagipunn , baruu jee startt berblogg . duluu privatee . sekarangg baruu openn . baruu semingguu . hikhik . NEWBIE gylaa kann ? okee . habiss daa . khatamm  . 


jom lee joinn BCR nieh . macamm bestt jee . fastestt fastestt . 
so , nak tagg : 





renungkanlah

assalamualaikum . . 


‎"Yang besar itu NAFSU, Yang berat itu AMANAH, Yang jauh itu MASA, Yang indah itu SOLAT, Yang dekat itu MATI" - Imam Al-Ghazali


sekadar perkongsian . wassalam ;)

Segmen Tambah Kawan By Arra Ahmad

assalamualaikum , 

heee . secondd segmenn forr thiss morningg ! yeayy ! segmenn kalii nii byy miss arraa :)


nak tag :
SEMUA BLOGGER YANG TERBACA ENTRY ni :) 
hihii ^^

jom la join reramai . 
due date 24 mac 2012 . 
haaa . lama lagi tuu . jom jom .



Miss Nadya : Bloglist Mac & April 2012

assalamualaikum , 

haii ! pagii pagii . bagunn tidurr . dengann takk basuhh mukaa . cucukk berukbenn . on9 . whahh . baguss betull anakk daraa zamann sekarangg . hihi ^^ yelahh . manaa takk nyaa . lappyy atass palee jee katt . bangunn bangunn terus ngadap lappyy .  sunyi la kolej . ramai balik T.T kalauu kat rumahh metii lahh takk macamm nii . sebabb banyakk bendaa nakk kenee buadd :) haih . bebell panjangg sudaa .okee . harii nii , firstt tymee joinn BLOGLISTT . cikk nadd yangg takk berapaa nakk comell , kenee banggee taww taww :P



okee . taww , nadd takk kenall kitee punn T.T tsk tsk . hihi . *gurau je
nadd && korangg korangg sumee bolehh paggell farhana jea :) 
okeee . 

jomm joinn bloglistt nad nieh :) 
ramaii ramaii lagii meriahh :D

Saturday, 17 March 2012

salah tak iri hati ?

assalamualaikum , 


iri hati ? yee . iri hati . saked hati . suma ada . T.T kenapa ? korang rasa ? yang penting bukan sebab BOYS . hmm . aku sakit hati sebenanyaaa . sakit hati + merajuk dengan someone . okeyy . dia lelaki .. but , he is my uncle . mu loveelyy loveelyy uncle  memang dari kecik okayy pgel dia uncle . cousin cousin yang lain pun pgel uncle . bukan saja . 


aku terasa ngan dia exceli . && merajuk . tapi , aku tak cakap and tunjuk kat dia pun . selalu na aku akan tunjuk  or beritahu kat diaa . yang aku ni merajuk dengan dia . but not for this time ! rasa tak smpai hati pulak . aku merajuk sebab . diz year , on my birthday which is YESTERDAYY , he did'nt come to celebrate with me . before this , every year , mesti dia akan balik kampung sebab nak celebrate birthdayy aku . tak pernah miss . since aku kecik until lah last year . but  this year , die tak datang pun . :( dia bagitahu , die dah belikan aku hadiah . tapi , tak penting pun . aku tak kesah pun , if ade hadiah ke tak . hmm . 


sometimes , sakit hati aku . kenapa mesti dia lebihkan kawan dia yang kat indonesia tu . kawan dia tu dah jadi macam half of my family act . sebab die dulu selalu balik umah aku . every raya . before he go back to indonesia after he get married with her wife . dia dah ada anak & nama anak dia , dia letak sama macam nama aku . FARHANA . after je si farhana tu lahir . uncle akan pergi sana every year for celebrate her birthdayy which is also on march . this year , uncle tak balik kampung bcoz busy sangat but then , dia boleh pulak nak pergi ndonesia tu this tuesday for celebrate birthday budak tu . eeii . sakit pulak hati kite nieh ! kenapa mesti lebihkan orang lua yang tade pertalian dari daripadaa family sendiri ? btw, aku memang rapat dengan uncle aku . sinc aku kecik .. && dielah yang banyak tolong aku time aku skola dekat cyberjaya dulu . sebab jauh dari family kan . die yang selalu datang sebab die dok klang . dekat . aku tak tahu kenapa . uncle mmg lebihkan orang lua . lebihkan kawan dari family . uncle tade family . die tak kawin n taknak kahwin pun . die abang kepada ayah aku . bila pikir pikir balik . memang banyak die laburkan duet kat family indonesia tu . kalau dah pergi sana . maunya tak sebulan dia akan stay sana . dia kata . after balik from indonesia baru dia akan balik kampung jumpa aku n family . IT IS NOT FAIR !! tak suka this year punya birthday !


aku sedih . rndu sangat kat diaaaa ! . T.T

sekali , penjaga gol pula :)

assalamualaikum , 

aku nak kongsi cerita ni . aku tahu ramai yang dah tahu . tapi aku tak kira . nak share jugak :)



Salwa baru saja memulakan pekerjaan barunya sebagai seorang guru kaunseling di sebuah sekolah. Dia sangat bersemangat untuk memberikan nasihat kepada pelajar2 di sekolah itu. Pada masa rehat.. dia melihat seorang pelajar yang tengah berdiri seorang diri hujung padang sedangkan kawan-kawangnya yang lain asyik bermain di tengah-tengah padang mengejar bola antara satu sama lain. Salwa cuba mendekati pelajar itu dan bertanya, apakah dia ada masalah? Pelajar itu menjawab bahawa keadaannya baik saja. Mendengar jawapan itu Salwa lalu meninggalkannya. Beberapa minit kemudian Salwa memerhatikan lagi pelajar itu masih sendirian di tempat yang sama.
Salwa kini yakin bahawa pelajar ini sebenarnya mempunyai masalah. Lalu sekali lagi Salwa mendekati pelajar itu dan berkata penuh kelembutan.. "Apakah kamu mahu kalau saya menemanimu?" Pelajar itu menjawab.. "Okey.. boleh saja..!" Merasa bahawa pendekatannya berhasil Salwa bertanya lagi.. "Kenapa kamu berdiri seorang diri di sini?" "Kerana .." jawab pelajar itu dengan penuh kehairanan.. ".. Saya adalah penjaga gol!"

aku tak tahu lah ape masalah cikgu tu . hewhew :)

Thursday, 15 March 2012

jeles lah aku macam nieh

assalamualaikum ,


eh . kenapa nak jeles ? biasalah . perempuan . mostly jeles je memanjang . tapi , aku . takdek mase la nak jeles pasal orang tu kapel ngan dot dot . hensem siot pakwe die . or nak jeles sebab , perghh . perempuan tu punye kasut . menyala gyla . no no no ! aku tak jeles kat bende bende yang macam uh . yang aku jeles nye sekarang ni . kat akak bilik aku . kenapa mesti kat dia ? kenapa ? huh !


jeles sebab dia ada keta . senang nak bejalan ! huwarghhh . "elleh . orang len un ada kete gak . bukan akak bilik dia ja . asal tak jeles kat orang len ?" . lorh . aku tak jeles kat orang len sebab , akak bilik aku ni je orang yang tedekat . orang len kat jauh . tak kenal pulak tu . watpa nak jeles . ye dakk ? wat lek . sob sob . alangkah bahagianya kalau ada kete . ke sana kemari dengan senang hati . nak g berjimba kat tepi laut dengan kawan selesbian pun senang . halamak ! hihihi *joke je . 


hmm . tia kali aku balik umah . nak g mana mana ngn pamily , bapak aku mesti tanya , aku nak kete ape . cheit ! tanya macam nak belkan jekk . yek yek jek . die cakap nak belikan . daripada sem lepas kot . smpai nak habis sem dua dah ni . bukan takat kete , side mirror kete pun tak nampak batangnya . bila lah bapak aku nak wat suprise kat aku ni . aku mintak kat bapak aku , kalau nak belikan kete , tayah la yang mahal mahal . bazir jek . belikan HONDA CIVIC cukup le . takat nak g belajar jekk kan . hua hua . bapak aku pun pakai CRV jerr . nak belikan anak dia yang la ni HONDA CIVIC ?? huahua . patah ler tulang empat kerat die tu nak bayar hutang . ni haa . dok bapak aku sebok tanya tanya aku nak keta apa . adik aku ble menyampuk pulak , " alah , akak tu . nak belikan keta watpa ? bukan gheti bawak pun . harap lesen ja simpan dalam poket . tapi tak gheti bawak . bazir duet ja dulu amek lesen ." phewwww . kata kata diaa . mentang mentang dia pandai bawak keta dah . sakit pulak hati kita ni ! 


ape komen korang terhadap orang yang ade lesen tapi tak pandai bawak ? ala . aku taw , ramai kan yang macam ni ? tapi mostly permpuan jela . hihi ^^


wassalam . TERIMA KASIH :)

Wednesday, 14 March 2012

final exam

assalamualaikum . 


haish . pejam celik . pejam celik . dah nak habis sem 2 dah . aiyoo . cepat gyla kan mase berjalan . sepantas yang mungkin . makin lama . masa makin cepat bejalan . manusia pulak makin ramai yang membuang masa . macam aku ni ha . ish ish . rugi rugi . 

macam biasa , kalau dah nak habis sem nih . mestilah kene seat for final exam . esok start first paper . setelah seminggu berada di rumah dengan tenangnyaa . esok nak exam , baru harini balik u . terbaik gyla lahh aku ni . dok umah bukan dok selak buku punn . selak movie ja memanjang . movie korea dah la berjela jela episodnye kalau dalam satu movie tu . ish ish ish . apa nak jadi la budak sorang nieh . btw , for korang yang baca entri ni , doakan lah yang terbaik untuk aku . WISH ME LUCK ! thank you :)

wassalam . :)

Tuesday, 13 March 2012

uban tumbuh lebih banyak kalau dicabut

assalamualaikum . . 


oke . harini . khas untuk anda yang ada masalah uban . muda muda lagi dah ada uban ? ape kes ? dunia sekarang ni . makin canggih . makin banyak pulak masalahnya yek ? ape sebenarnye punca uban ni tumbuh kan ? mostly , orng yang ada uban ni , yang dah berumur . dah tua . tapi , sesetengah orang , uban dah tumbuh time remaja lagi . ada jugak yang cakap , banyak sangat pikir . betul ke ? wallahualam . 


ramai jugak yang menyatakan bahawa , kalau kite cabut rambut yang beruban tu , akan ada banyak banyak && banyak lagi uban yang akan tumbuh . korang sume pernah ade tanggapan yang macam tu pun ? yee . aku pun tertipu rupenye selame nieh . ni sume mesti gara gara terpengaruh dengan pendapat rakan rakan yang tak beraa nak sebaya . tahu tak ? sebenarnye . pendapat ni , bukan sahaja salah sama sekali , malah berkali kali banyak salahnya ! nak tahu kenapa ? sebab setiap helai rambut kita , ada satu folikel . kalau kita cabut rambut kita yang beruban tu , tak ada side effect kat rambut yang lain pun tauu . so , kalau korang ade uban , cabut je . jangan ragu ragu lagi . lebih lebih lagi bagi yang muda mudi macam aku ni . malu lahh kalau ada uban . hihi . jangan korang dai pulak . haram jadinyaaa . tak boleh nak solat pulak . hihi ^^

*bagi yang tak tau , ni lah rupa folikel

sekian , terima kasih sudi baca . sekadar perkongsian . wassalam :)