Sunday, 11 March 2012

hutang ?

assalamualaikum . 

HUTANG . mostly , orang kat dalam dunia pernah berhutang . tak hutang duit , seseorang akan terhutang budi . 
tapi , kkebanyakannya akan berhutang dari segi kewangan . 

SITUASI SATU .
kadang kadang . saye tak paham . kenapa orang perlu berhutang . tapi tak bayar balik . dah nama pun PINJAM . mana boleh terus dibuat harta . WAJIBlah kene pulang balik kan . ni tak , time nak pinjam . alahai . punyalah berjanji janji manis .

 'hujung bulan bayar '. 
'ckup bulan bayar' .

tak tahu , orang yang jadi mangse ni , apakah situasinya ? tak bagi pinjam , ase kesian . nak bagi pinjam , kita sendiri duit tak berapa nak cukup . jadi serba salah dibuatnya . kita pun bagi . even kita sendiri tengah sesak . tapi , dah tau kita dah bagi . cepat cepat la cari duit lain . dah pinjam kan . aham paham sendiri lah . ni tak , smpai hujung bulan . alasannya , 

'bulan depan la . bulan ni banyak nak pakai duit '. 

lepas tu , buat muka tak bersalah . nak pinjam duet lagi . hutang lama tak bayar lagi , dah nak pinjam yang lain pulak . panas je hati mendengarnya . ya ALLAH . kita nak mintak hutang kita balik , serba salah . dia tak rasa serba salah pun mintak pinjam yang lain . kalau betul betul susah takpa . ni siap bole pergi jalan jalan lagi dengan family . tapi , hutang orang tak boleh bayar . apa kes ? 

SITUASI DUA
kita pergi bandar , orang tu senang je order . nanti tolong belikan blablablah kat dotdotdots . kita pun pergi lahh dotdotdots ni . even kita pun tak pergi tempat tu .kita pergi jugak singgah . nak belikan blablablah dia tu .  kita siap hanta kat rumah dia lagi . siap angkat lagi . masuk smpai dapur umah die . barang berat . pastu buad muka dunno je . kite tunggu jelah . smpai kita balik , tak bg pun duit . ish . dah bagi msg . nak duet . balas pun tak . dah banyak kali bagi baru eply . tu pun just suruh kita datang umah die amek duit . mak aihk . kita yang nak pergi sana ? dah taw dia yang nak bayar . datanglah umah kita . mana nya . kita tak geram kan . mak pun bising . kita bukan ape . sebab kadang kadang . kita nak beli barang pun tak dapat . sebab kita nye duit tade kan . ni pun ramai lagi tak pulangkan lagi . kita pulak yang segan kalau mintak kat diorang  padahal . diorag yang pinjam . 

*saya bukannya nak mengungkit kan . tapi . sesama saudara . sesama manusia . semua ada kekurangan . kalau dah selalu kita kena macam ni . lama lama . kita sendiri lah yang hidup serba kekurangan . orag pulak ang hidup senang . sekian . 

2 comments:

dwaty said...

Next time kalau org nak pinjam duit... Bagi separuh yg dia minta... Pastu kena tegas sikit.. Klau dia nak pinjam lagi suru bayar hutng lama... Saya pun pernah kena gak.. Nak ponjam 500.. Saya kata 200 jer ada.. Tapi tu pun smpai sekarg x bayar... Takut nak jumpa saya lagi... Sib baik la saudara...

muntotunggek said...

bukan ape . semua sbab kesian .