Thursday, 31 May 2012

Random Giveaway by Yana



segmen lagi . act takmauu dah join . tapi disebabkan aku telah ditag oleh cik tikah kite nieh , and duedate pun harini , aku join jela :) 


GA ni ialah dari cik yana yang comell nieh :) alololo . comel tak die ? comel enn enn enn . :) 

korang korang and koranggg . jom join :) 

DONE , 

Segmen tambah followers sampai beribu



Selamat Hari Khamis semua ! tengah cuti sekolah nih . korang watpe je ? bercuti ngan family ? best best gilaaa kan :) Hari ni tade air . so , belum mandi lagi . ewww . busuk gilaa ! phuh phuh . nak join segmen nieh .. sementare tunggu ade air . hakhak :P 


bila erk aku start berblog ? lupa =.=' dah lamaaaa dah tw . dah 5 taun . tapi ni blog baru . sebab blog lama hilang entah kemana . rinduuuuu T.T . 

sapa sapa yang bace entri ni ! hope korang sudi join tw :) meramai ramaikan :) 


Wednesday, 30 May 2012

Segmen : "Tolong Review Blog Saya" By Ieqa Halim



SELAMAT PAGI SEMUA . pagi yang indah . wakakaka . *tipu* aku nak join segmen ! yay . nak ikot ? jom lah ~ 


suke blog ieqa . simple . and tak serabutt . keep it up okayyy sayanggg :) 

korang yang tengah bace tu ape lagi ? join laa :P 





DOUBLE DOUBLE U . - WORDLESS WEDNESDAY #5




jagalah maruah anda ~ 



Tuesday, 29 May 2012

MINUM KOPI





Joni mengalami kemalangan yang cukup parah dan telah menjalani pembedahan pada rahangnya.  Ketika tersedar dari pembiusannya, Joni memicit loceng dan seorang jururawat masuk.
"Misi, saya haus dan lapar," kata Joni dengan wajah sayu.
"Tapi dengan rahang kamu seperti itu, mana boleh kamu makan?" kata Misi
"Kalau begitu minta kopi saja Misi.  Saya kalau tidak minum kopi sehari, kepala jadi pening," kata Joni.
Misi berlalu dan beberapa saat kemudian kembali membawa secawan kopi.
Tapi ketika hendak memasukkan straw ke dalam mulut Joni, Misi mengalami kesulitan. "Saya tuangkan melalui corong kecil saja ya?" tanya Misi dan Joni setuju
Sebaik saja kopi masuk ke mulut Joni, wajahnya kerepot dan mengerang.
"Eh, kenapa ? Terlalu panas ke ?" tanya Misi.
"Bukannnn . . . minta gula Misi."

Sunday, 27 May 2012

PILIH MENANTU



Boy pulang ke rumah memberitahu ibunya bahawa dia telah mendapat perempuan pujaan hatinya.  "Saya sudah bersedia untuk berkahmik Ma," kata Boy kepada ibunya. 

"Kenapa kamu tidak perkenalkan pada Mama?" kata si ibu.
"Oh, sudah tentu Ma. Tapi saya ingin mengui deria Mama sebagai seorang ibu.  Saya akan membawa pulang tiga orang perempuan dan Mama teka yang mana satu kekasih saya.  Bagaimana?" tanya Boy.

Ibunya mengangguk setuju.  Keesokan harinya Boy membawa tiga orang perempuan ke rumahnya.  Mereka duduk sederet di sofa dan Boy masuk ke dalam rumah.  Ia membimbing ibunya keluar, lalu bertanya, "Cuba Mama teka, yang mana satu calon menantu Mama?"
"Pasti yang tengah," kata si ibu.
"Yess .. !! Mama benar-benar hebat Macam mana Mama tahu?" tanya Boy.
"Mudah, Mama tidak menyukaiyna.. "


%&^(^%*^* apakah maksudnye tuu ? hee . peace yooo !

Thursday, 24 May 2012

JENIS WANGIAN IKUT KEPERIBADIAN



AROMA BUAH BUAHAN 
Jika anda menyukai aroma 'enak' dan menggembirakan, pilih wangian yang berasaskan buah-buahan. Aroma buah-buahan eksotik limau atau oren merupakan pilihan yang betul. Selain itu, wangian tersebut juga bersifat terapeutik dan membantu menceriakan hari. 

AROMA HIJAU 
Jika anda tidak menyukai wangi yang terlalu kuat atau 'keras' sebaliknya lebih gemar wangian sederhana, apa kata cuba wangian beraroma flora yang menebarkan wangi lembut.  Aroma tersebut boleh membantu membuatkan diri rasa lebih segar dan penuh tenaga sepanjang hari.

AROMA FLORA 
Bagi anda yang gemar tampil dengan gaya feminin, pilih wangi bunga-bungaan seperti mawar, lili dan sebagainya.  Aroma bunga-bungaan mampu menyerlahkan keanggunan klasik dalam diri anda .

AROMA ALAM 
Jika ingin merasa seksi dan penuh misteri, wangian dengan aroma hutan, paduan bunga-bungaan seperti nilam atau cendana. 

HARAP DAPAT MEMBANTU KORANG SUME ^^

Saturday, 19 May 2012

TIPS PELIHARA KUKU SIHAT :D




  • Gunakan berus gigi yang disapu dengan ubat gigi mengandungi bahan pemutih . Berus kuku perlahan - lahan dan biarkan ubat gigi tu melekat kat kuku selama 10 hingga 15 minit. Lepas tu bilas dan keringkan dengan tuala. Buat beberapa kali dalam sebulan agar kuku korang kelihatan bersih and cantik :) 
  • Ambil sebijik lemon and campurkan dengan air suam. Then , masukkan di dalam satu bekas lalu rendamkan kuku di dalam bekas tersebut selama 15 minit. Lepas tu , gosok kuku dengan lemon tersebut. Bilas dengan air dan keringkan.  Tapi , korang kene elakkan kekerapan mencuba petua ni sebab kalau terlalu kerap , kuku akan jadi semakin nipis . Memadailah sekiranya dilakukan seminggu sekali. 
  • Kuku semakin rapuh apabila sering terkena sabun, detergan atau berada di kawasan berhawa dingin.  So , untuk menangani masalah ni , oleskan pelembab pada kuku agar kuku tidak mudah kering dan kekal lembap.
  • Sapukan minak atau krim pelembap pada kutikel kuku setiap hari sebelum tidur.  Ia dipercayai akan membuatkan kuku lebih kuat serta mengalakkan pertumbuhan kuku yang sihat. 

  • Penuhi keperluan kalsium seperti pengambilan susu kerana ia amat penting untuk kesihatan kuku.
  • Lakukan pedicure dan manicure di salun secara teratur sekurang-kurangnya sebulan sekali untuk memelihara kecantikan dan kesihatan kuku.
SELAMAT MENCUBA ! :) 

Friday, 18 May 2012

Segmen Blogwalking & Tambah Followers Oleh Lisa




heeee . yayy ! join segmen lagi ! 
korang , jom la join . tak susah pung syarat diee . simple mimple . i likeee ! jom jom . 

#harini last . wakakaka :)

back to school :D




hai korang ! heee . selasa lepas , aku gerak g KL , rumah kawan aku , farah . kitorang plan nak g sekola kat cyberjaya sesama hari rabu tu :) kan hari guru . so , saje la nak g sana :) heeee . tak banyak cite . aku tunjuk gambar jea kayy :) hehe . 






ni kawan aku . farah . kawan tido sekatil tyme sekola dulu :) and i love her .

ni masa mula mula sampai sekolA . jumpa yang lain :)

with cikgu sejarah kitorang . cikgu mariam ! yay ! 

with cikgu addmath . cikgu asyiraaa . mu beloved teacher ! yayy !

with cikgu cikgu yang lain :) 

kami :) molek molek ahhhh semua . wakakaka . 

at last , jumpe jugak dak kecik nieh . adik angkat :P lalalala . 

nak balik kluang . TBS . yaww ! 

okayy . tengokkk . rinduunya kat dioranggg :) moge akan jumpe agi next time :) 











Tuesday, 15 May 2012

tips tangani pasangan yang suka berleter !



aku tahu , ramai pasangan yang kat luar tu yang kekadang stress gila dengan pasangan masing masing . sebab asek kene leter je . balik lambat leter . lambat sampai leter . lambat siap leter . jalan jauh leter . and . macam macam lagi lah leteran yang ade . huahua . kat sini , aku nak bagi tips sikit kat korang okayy :) 

  1. Jangan melakukan perkara yang tidak disukai pasangan korang tw . 
  2. Diamkan diri korang tu tyme dia tengah marah sebab kalau korang melawan pasti leteran lagi panjang . wakakaka . 
  3. Tolong pasangan korang uruskan rumah tangga agar dia tak stress okayy . 
  4. Hormati pasangan dan bersikap terbuka meluahkan ketidakpuasan hati . So , nanti boleh runding tw . 
  5. Sentiasa berkomunikasi and beri perhatian kepadanya . 
  6. Bergurau senda dapat mengurangkan stres dalam rumah tangga korang . Gelak ketawa kan sihat :)
  7. Jika mampu , korang boleh menggaji pembantu rumah bagi meringankan beban pasangn korang . tadela diorang asik merungut je sebab banyak keje nak wat . Kalau korang tolong , takpe la jugak :)
  8. Rancang aktiviti menarik dengan pasangan korang sekali and anak anak . Beriadah di hujung minggu ke , camping ke , berkelah ke . Haa . kan best . 
  9. Masing masing baiki kelemahan diri demi kebaikan bersama . Nasihat menasihati juga perlu . 
Okay korang , harap dapat membantu korang kay .. watlek watpeace . :) 

off to KL



selamat pagi ! hee . kenapa erk . aher aher ni malas betul la nak update blog . ade je keje len yang nek kene wat and siapkan . hihi . semalam dah mintak permission abah . nak turun KL . nak amek sijil SPM kat sekola . dah 1 taun setengah tinggal sekola baru sekarang nak amek ! hahaha . saja . suka . and nak meet kawan kawan yang dah lama gyla tak meet . rindunya kat diorang ! rinduu sangat . T.T nasib baik abah pecaya . kalau tak . memang tak dapat pergi la . tapi aku memang tak tipu . aku memang nak g sekola . yay ! jumpe cikgu cikgu kesayangan :) 

tiket kol dua . tapi tade sape nak hantar g stesen bus . alo , sedih :( camni kene siap awal la naik bus g banda . haish . 

so , oleh sebab tu nanti mesti tak on9 untuk beberapa hari . addeyhh . tak update blog lagi ^^ .

korang , doakan pejalan aku oka and selamat sampai okay . jumpe lagi ! ^^ 


Friday, 11 May 2012




selamat pagi ! ye . arini nak meluahkan rasa ketidakpuasan hati aku . yang hanya dipendam smpai dah nak jadi jeruk dah =.=' nak luahkan tatau nak luahkan dekat sapa . so , luahkan dekat my blue hubbyy nieh <3 

aku memang tak puas hati lah dengan adik adik aku nieh . tw la lelaki . tapi respect la sikit kat akak and mak yang kat umah nieh . ingt tak penat ke tak mngemas umah luar dalam nieh . lepas kemas . memang cantik umah aku nieh . yelah . kalau pagi pagi tinggal mak and aku jea , so , umah sentiase clean and clear . sampai masa adik adik balik jea , stokin sebelah atas tivi , sebelah atas kipas . yang lagi sorang , stokin atas kusi and meje . baju atas lantai . suar atas kusi . beg depan pintu . kasut sebelah sana . sebelah sini . woi ! ape kes ? tade disiplin langsung . aku nak jekk pukk sorang sorang . tapi tak berani la . badan adik aku besa . 2 kali gande dari aku :( kfine . *tipu*


baju kuning form five . baju oren form one :)

haaaa . tengok pic tu . sekarang dah makin besa taw T.T acane nak lawan . diorang nye penumbuk kuat . tak sanggup nak lawan T.T 

lepas tu kalau makan bukan reti nak basuh  betimbun kat sink . basuh la . bukan banyak . cakap banyak kali pun tak gune . bukan nak ikot . makin kene marah balik ade la T.T huwaaa . kejam nye . *tapi mereka kekadang sangat sweet* hihi . kalau minum cawan bederet kat meja =.=' sampai ke depan depan .

bilik pun taknak kemas . sume besepah =.=' tatao la nak cakap acane lagi .

buku buku pun besepah sane sini . nak je aku buang sume . cakap takdak gune lahi . huwaa . ape lah nasib jadi anak pompuan sulung sorang . adik sume taknak tolong . haiyaaaa . 

*bersyukur lah dengan ape yang kite dapat . peace yawww . ape ape pun . cayunkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat kat hero hero atas tu . 




Thursday, 10 May 2012

Blog alyzafisol.com Giveaway



salam khamis semua :) 
hari hari dengan berbesar hati nak join segmenn . yay !



segmen ni dari cik alyza :) 
hari ni 10 mei . hehe . sempat sempat . 

nak tag :
SEMUA AHLI BCR
korang , jom join ! yayyy . 

Wednesday, 9 May 2012

Segmen : Up Follower & Tambah Kenalan



selamat tengari . bosan datang lagi . jom join segmen lagi :) yayy !

miss Z berceloteh

jumlah follower : 395 je . jom lah follow saye . :) hihi .

and i'm fully JOHOR :) 
lahir kat johor . membesar kt johor .
 just sek men and uni je kat selangor and melaka :)

sape dak johor kat sini ? 
angkat kening . ^^
kita genggg (:

DONE . senang kan ? 
jom la join . 



Segmen 'Awak! Jom Follow Blog Saya!'




selamat pagi ! dah lama tak join segmen . so , pagi ni nak join segmen . :)

just click je banner tu kalau nak join (:

segmen ni by shawal
syarat die tak susah pun . 
jom join reramai . yayy :) 

DOUBLE DOUBLE U . - WORDLESS WEDNESDAY #3




korang rindu sekolah ta ? 
rindu gyle ! T.T

Tuesday, 8 May 2012

balik sekola kaki ayam



bermalas malasan depan tivi . keje umah sume dah siap . lepas tu tak tahu nak buat ape . ceit ! . cuti sem yang sangat panjang . bosan dherr ! 

korang pernah g sekola ? hehe . tipu tak pernah . korang start sekola umur bape ? aku g sekolah start umo 5 taon . tu daftar . tapi , masa umo aku 3 taun , tiap pagi , duk depan umah tengok dak dak g sekola . um 4 taun , aku saje menyebok kat sekola tadika kemas tu . belajar tanpaa berdaftar ! wakakakaka . time kocik kocik memang bekobar kobar nak skola . dah besa  malas sungguh . hihi . tadika depan umah aku jea . tu yang beriya riya nak g . belaja pecume . haha . 

okay , dulu , masa umo aku 5 taon . g sekolah la hari hari . sebab dah daftar kan :) tapi satu hari tu . time aku nak balik . aku cari kasut tak jumpa jumpa . sampai lah ngis ngis kat situ . selagi tak jumpa taknak balik . kejam sungguh sapa yang cuti kasut aku tuh ! then , setelah dipujuk cikgu milah , aku pun balik lah dengan berkaki ayam . dah la panas terik . tengari . kaki ayam lak uh . nasib baik rmas dekat . seminit dah smpai . kalau tak , mang seminggu aku tak jalan coz melecur . hihi ^^ overr yuuu . 

esoknye , masa aku smpai sekola . semua tengah sebok sebok kat pagar . sebelah tu semak samun . aku pelik . lepastu ade sorang kawan aku ni dok tebongkok bongkok dalam semak . rupanya , jiran aku , nazri . sama umur ngn aku . tengah dok cari kasut aku tu . weeee ~ terharunyaa . dari citu . aku mule la suke kat die . sampai la darjah enam . haaaaaaaaaaaaaaaaa ! lama tak ? lama kan . perasaan yang terpendam . lama betul . ish . sekarang ni pulak . die betambah tambah hendsome yuuuu ! geram ai ! haha . tapi jangan harap la nak tego . jumpe pon macam tak kenal . ish . sedih sedih . yelah . after darjah aku terus tak jumpa kawan kawan sekola rendah . sebab . aku sekolah jauh . sob sob . 

ape ape pun . tengs to him ! cari kasut aku . aku ingt tw eristiwe tu . jelas lagi . istimewa katekan ;) 

Saturday, 5 May 2012

atuk , sikat rambut



tibe tibe teringat kat arwah atuk . rindunye tak terkata . sebab die pergi meninggalkan kitorang semua dengan tibe tibe akbat kemalangan . and kiteorang mengambil mase yang sangat lama untuk kami semua meredakan perasaan masing masing . ade satu memory . yang aku tak dapat lupakan bersame atuk . sampai la sekarang nieh . 

aku , memang anak kesayangan , cucu kesayangan , kazen kesayangan , anak buah kesayangan . hihi ^^ terover lak . tapi memang betul . aku akui , aku memang sanga manje dari dulu lagi . sampai sekarang ni  manje manje jugak . and kuat merajuk . hihi . itu sudah diakui oleh semua orang tw . 

memory yang paling aku inga dengan tuk aku banyak . tapi ni lah yang paling aku sebak sangat . one day , mase aku budak lagi . lebih kurang tyme aku darjah dua gitu lah , aku suh atuk aku sikatkan rambut . tyme tu baru lepas mandi . disebabkan rambut aku panjang , jadi aku susah nak sikat . tapi act saje je nak manje manje ngn atuk .. hihhi :) selalunye nenek yang sikat . biaselah . duk ngan atuk and nenek . dioran yang jage aku adik beradik . 

tyme atuk aku sikat tu , atu aku cakap la ; 

"ni kalau dah besa nanti , agaknye ingat tak kat atuk . ingat tak atuk sikatkan rambut"
aku jawab la ;
"mesti lah ingat tuk "

setiap kali aku ingat peristiwe tu . rasa sebak . nak nges rasa . rindu sangat kat arwah atuk . rinduu sangat . dahla aku jarang jumpe die after drjah enam , coz start form 1 je aku dah study at cyberjaya . jarang sangat balik rumah . tyme cuti cuti panjang je . alhamdulilah mase atuk pergi tu , tengah cuty sekolah . after aku PMR . tak dapat nak kongsi result with him :( tu yang sedih sangat . 

marilah sama sama kita sdekahkan al-Fatihah kepada die . al-Fatihah . 

Friday, 4 May 2012